Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak mít doma "pořád" čisto a uklizeno

Rady a tipy

Někdy je těžké udržet domácnost dokonale čistou, když bydlíte s partnerem, dětmi nebo chlupatým parťákem. A když to máte vše dohromady? Ajajaj. V dnešním článku vás zkusíme trochu uklidnit a pomoci k organizovanější domácnosti. Dozvíte se, jak “bezbolestně” na úklid a další osvědčené tipy a triky.

Jak mít doma "pořád" čisto a uklizeno

Máte doma uklizeno?

Pamatujete si na ikonický pořad z Británie? V každé epizodě v něm Kim Woodburn a Aggie MacKenzie dávaly tipy na to, jak uklidit byt a udržovat ho v relativní čistotě. Vy nemusíte být expert přes úklid, aby to u vás nevypadalo jak po výbuchu. Stačí si osvojit pár technik a držet se jich.

TIP: Na podobné téma jsme pro zvířecí milovníky článek už psali, tak se na něj mrkněte - Jak mít doma uklizeno, když máte psa nebo kočku.

Vše musí mít své místo

Jakmile něco přestanete používat, vraťte to na původní místo. Velmi často se stává, že si lidé dělají nepořádek jen tím, že nemají zorganizované, kam co patří. S tím vám pomohou různé organizéry, krabice a boxy.

jak mít doma uklizeno

Díky tomu pro vás bude jednoduché věci správně umístit a ne se pokaždé stresovat, jestli to položíte na židli nebo odhodíte nenápadně do kouta nebo na postel na své oblíbené luxusní ložní povlečení. Zapřemýšlejte nad tím, kde se obvykle s tímto problémem setkáváte a vymyslete způsob, jak se tomu vyvarovat. Možná nemáte večer kam odložit oblečení, protože do prádla ještě nepatří, ale chcete ho nechat po celém dni lehce uschnout od potu a vyvětrat? K tomu skvěle poslouží němý sluha.

Když se zamyslíte nad tím, kde je taková “posila” potřeba, určitě na něco přijdete a výrazně si každodenní úklid usnadníte. 

Harmonogram a rozdělení prací

Pokud domácnost sdílíte, je nutné do prací všechny zapojit. Už nežijeme v minulém století, takže už neplatí, že se práce rozdělují na mužské a ženské.

Doma neuklízí jen maminka a dcera, naopak se na tom podílí všichni.

Bohužel ne každý má smysl pro pořádek tak pevně ukotvený a potřebuje trochu “nakopnout”. K tomu je šikovný třeba harmonogram úklidu domácnosti. Pro ty z vás, kteří neví, jak si ho vytvořit, jsme vyrobili tento praktický rozpis domácích prací na celý rok. Můžete si ho vytisknout nebo používat v tabletu. Ale protože víme, že někdo má radši týdenní plánovač, připravili jsme i ten.

Doporučujeme si papíry vytisknout, zatavit do folie a na tu psát permanentním popisovačem. Prvně si ale radši zkontrolujte, jestli jde snadno setřít. 

úklidový harmonogram aneb harmonogram úklidu domácnosti

týdenní rozpis úklidu domácnosti

Pro stáhnutí klikněte na obrázek pravým tlačítkem a zvolte Uložit obrázek jako.

Jak si práci rozdělit? To záleží na vás. Samozřejmě se to odvíjí od toho, kdo má čas, kolik je mu let a co ho baví. Nejlepší je si to prvně rozdělit tak, aby si každý uklízel vlastní pokoj a nepořádek. Společné prostory si pak můžete rozdělit podle aktivity (vysávání, utírání prachu, vytírání, …) nebo místnosti. 

Arzenál čisticích prostředků a hadříků

Bez správného vybavení se vám bude uklízet opravdu složitě. Sestavte si vlastní spolehlivý úklidový arzenál. Pokud vlastníte nějaké produkty a výrobky, s kterými se uklízí špatně, vyhoďte je nebo darujte sousedce. 

 jak na čistou domácnost

Důležité je, abyste při uklízení ještě nemuseli dávat pozor na to, jak s výrobky vůbec pracovat a jestli odvádí svou práci nebo ne. Jestliže vám sprej na sklo dělá fleky a vy u zrcadla nebo okna strávíte i několik minut, není to ten pravý pro vás. Uklízení má být rychlé a efektivní.

 

Výborný pomocník pro rychlý úklid jsou hadříky a mokré ubrousky. Stačí si je navlhčit nebo vytáhnout z obalu a můžete utírat prach, odstraňovat skvrny a leštit. Bohužel mokré ubrousky jsou poměrně dost neekologické a docela těžko se rozkládají. Zaměřte se tedy spíše na houbičky, utěrky, hadříky a jiné znovupoužitelné výrobky. Docela dost toho vydrží a nemusíte je pořád dokola vyhazovat a kupovat.

Když je všude prach

Pořád něco utíráte, ale prach ne a ne ustoupit? A zamysleli jste se nad tím, kdy jste naposled otřeli lustr, vršek skříně nebo vyprali závěsy? Někdy je na nich tolik prachu, že pravidelně padá dolů a vy můžete klidně 3x denně běhat s prachovkou a stejně se ho nezbavíte. Chybu neuděláte ani s otřením (oprášením) zdí, na ty se totiž prach milerád chytá. 

jak osvěžit vzduch 

Až všechny tyto aktivity uděláte, vyluxujte a otřete nábytek vespod a do prostoru stříkněte trochu osvěžovače vzduchu.

Nic nenechat na “pak”

Nebudeme lhát, někdy je tak jednoduché sednout si na gauč a vše ponechat svému osudu… Ale s tím se daleko nedostanete. Jakmile vidíte nějaký nepořádek, ukliďte ho. Nenechávejte to na “později”, protože z toho se stane zítra, pozítří a najednou jsou všude neidentifikovatelné hromádky

Jak už jsme psali, zamyslete se, kde se nepořádek nejvíce kumuluje a vymyslete způsob, jak se tomu vyvarovat. Možná vám někde chybí úložný prostor, nebo máme prostě jen moc věcí. 

Uklízejte během vaření

Podobný jako předchozí bod, ale už konkrétní. Při vaření neúnavně otírejte pracovní desku a zbavte se všech fleků a vysypaného koření. Na to se perfektně hodí papírové nebo textilní utěrky a hadříky. 

 

Vaří se vám voda v hrnci? Ideální čas na umytí mističky, setření vysypané soli, úklidu nepotřebného náčiní nebo naskládání do myčky. Snažte se svůj čas zorganizovat chytře a uvidíte, že budete mít mnohem méně práce a zbytečného stresu. Kdo by chtěl po večeři ještě gruntovat kuchyň…  

Úložný prostor

Až nečekaně šikovné jsou různé poličky, organizéry a skříňky. I zde trochu platí “Co oči nevidí, srdce nebolí.”, protože co není vidět, to netvoří vizuální nepořádek. Samozřejmě udržujte pořádek i v uzavřených prostorech, ale je praktické mít místo, kam věci uložit a nadále se o ně nestarat. Jen to nesmí dopadnout tak, že se po otevření skříně vše vyválí ven, to je zase druhý extrém.

Vyhazujte a nepřeplňujte

Také jsme zmiňovali, ale vizuální nepořádek je pro mnoho z nás nepříjemný jako ten reálný. Přemíra dekorací a serepetiček vás spíš zavalí stresem než radostí. Kromě toho se pak různé plochy špatně zbavují prachu a to vede k tomu, že si na to vzpomenete až za půl roku a centimetru nánosu.

čistá domácnost 

Nechte si plochy spíše volné a uvidíte, že vše bude vypadat tak nějak víc “načančaně” a elegantně.

Nezapomínejte na detaily

Kdy naposled jste vyklepali nebo vyprali koupelnovou předložku? Možná vás překvapí, kolik prachu a špíny se v ní zadržuje. A když si uvědomíme, jak často je mokrá a co v ní může “žít”... Stejně tak při výměně prostěradla nezapomeňte vyluxovat matraci a zkontrolovat matracový chránič.

koupelnová předložka 

Vaší pozornosti nesmí uniknout ani osušky a ručníky. Voní nevábně? Tak to už je skoro pozdě na jejich výměnu, do takového stádia by se ani neměly dostat, protože se v nich množí bakterie. 

Pokud to podle vás není tím, že jsou nevyprané, nejspíš je na vině nedostatečně větrání koupelny a každodenní sušení. S tím vám pomohou bambusové ručníky, které jsou antibakteriální a antimykotické. 

Podívejte se na další koupelnové doplňky, které vám nesmí chybět.

Naposledy přidané

Jak používat napínací potahy na sedací nábytek?

| 5 minut čtení
Napínací potahy milujeme. Vyřeší nejeden problém. Nábytek ochráníte a zároveň ho převléknete do nového kabátku. Proč zůstat jen u krásného…

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…
Nahoru