Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak mít doma uklizeno, když máte psa nebo kočku

Rady a tipy

Naši chlupatí mazlíčci jsou jako členové rodiny. Bohužel mají jedno mínus, a to jsou chlupy. Chlupy všude. V podstatě vás nemine pravidelné odchlupování a uklízení. My jsme se rozhodli pro vás sepsat pár praktických tipů, které vám s tím pomohou.

Jak mít doma uklizeno, když máte psa nebo kočku

Pravidelné uklízení

S pořízením mazlíčka se v podstatě zavazujete k tomu, že budete uklízet opravdu pravidelně. Luxování se nejspíše nevyhnete, jinak se vám na podlaze budou “toulat” chomáčky chlupů. Ale to není vše. Chlupy jsou na podlaze, ale samozřejmě se s jakýmkoliv pohybem vznesou do vzduchu a přistávají na jakémkoliv povrchu. Přečtěte si: Jak mít doma čisto a uklizeno.

Výbornou volbou jsou robotické a tyčové vysavače, protože se s nimi jednoduše manipuluje a tak se vysávání nebudete tak vyhýbat. Robotickou variantu navíc stačí nastavit a ona už si se vším poradí. 

TIP: Chlupy se hodně namotávají na kartáče a ucpávají filtr, proto nezapomeňte na každodenní kontrolu a čištění vysavače. Jen díky tomu bude fungovat pokaždé tak, jak chcete.

Vyčesávání je základ

Čím méně “volných” chlupů, tím méně vám jich zůstane na pohovce, v autě nebo na podlaze. Speciální kartáče na zvířata dokáží vyčesat pouze podsadu, což je naprosto senzační v době, kdy zvířata mění srst. Zbavíte se objemu, ale neponičíte horní chlupy, takže se váš čtyřnohý miláček bude cítit dobře a vypadat krásně.

Čistá kočičí toaleta

Kdo by nemiloval kočičí chlupaté kamarády… Je s nimi zábava a navíc mají dobrý vliv na lidské zdraví. Bohužel jedna jejich výhoda je vlastně i nevýhoda - a to kočičí toaleta. Sice nemusíte na procházky, ale čeká vás pravidelné vyklízení a čištění.

Častý nešvar majitelů je podceňování této části úklidu, takže návštěva v prvních dvou vteřinách pozná, že jsou v bytě kočky. Toaletu musíte vyklízet několikrát denně a to nejlépe pokaždé, když si kočky uleví. Opravdu to nepodceňujte, už jen z důvodu, že jsou to čistotná zvířata a není jim příjemné používat páchnoucí písek.

Teoreticky by v domácnosti měly být na jednu kočku až 2 toalety, ale to není vždy možné zařídit, proto se zaměřte na každodenní vyndávání a dosypávání písku. A pak třeba jednou za dva týdny celý písek vyhoďte a nahraďte. Některé je možné používat i déle, řiďte se návodem.

Kromě toho, že to doma bude více vonět, předejdete tomu, že by si kočka chodila ulevovat jinam, což je častý způsob, jak dát majiteli najevo, že něco není v pořádku.

Větrání je základ

Jako v každé domácnosti, i v tomto případě považujeme větrání za základní způsob, jak se zbavit nepříjemných pachů. Snažte se každý den větrat a pustit do bytu čerstvý vzduch. Pro rychlejší účinek otevřete více oken a nazavírejte dveře a vytvořte průvan. Poohlédnout se můžete i po čističce vzduchu, dokáže chlupy přitáhnout a vám už jen stačí je odstranit z filtru. Ideální pro alergiky a citlivé jedince.

Tip: Majitelům koček doporučujeme investovat do sítí a zábran do ventilací. Bohužel jsou docela dost častá různá zranění, případně úmrtí, protože kočky vidí na parapetu třeba ptáka a skočí nebo se zaseknou ve ventilaci.

Když přijdete z procházky…

… mějte připravenou osušku nebo ručník. Díky tomu se vyhnete naťapanému bahnu, štěrku a flekům od trávy. Ručník pro psa by měl být tmavý nebo hnědý, aby  se v něm ztratily různé skvrny od špíny. A určitě se bude hodit i kvalitní materiál, který přežije pravidelné praní na vyšší teploty. 

Aby na posteli a gauči nebyly chlupy

Jsou lidé, kteří zvířatům nedovolují sdílet stejný nábytek, ale každý na to srdce nemá :). Proto je nejsnazší přehodit přes nábytek deku nebo přehoz, potah na křesloA protože se častému praní nevyhnete, dejte si pozor na kvalitu materiálu. Snadno by se mohlo stát, že vám textilie začne tvořit žmolky nebo pouštět chlupy, což vůbec nevypadá dobře. 

Nebojte se trochu investovat, z dlouhodobého hlediska se vyhnete neustálému kupování nových dek a přehozů a nekonečnému odžmolkovávání. Díky tomu bude vaše domácnost stále krásná, čistá a voňavá.

Dobrou volbou je i ochranná deka do auta pro psa, protože si tím razantně zkrátíte úklid chlupů a eliminujete odér na sedačkách.

Provonět domácnost? Ano, ale s rozumem

Při používání svíček, aromalamp a osvěžovačů vzduchu si dejte pozor, aby některé látky nebyly příliš silné nebo dokonce nebezpečné. Například kočky nemají rády citrusové vůně a esenciální oleje jim také nedělají dobře. Dokonce se může stát, že se přiotráví.

A to platí i pro situace, kdy vytíráte. Pokud je to možné, nechte pokoj prvně lehce vyčichnout, než tam zvíře pustíte. 

Při praní textilií, na kterých zvířata leží, zvolte speciální ekologické prostředky. Jak všichni víme, zvířecí nosy jsou citlivější než ty lidské, takže to, co vám přijde voňavé, je pro ně extrémně intenzivní. Speciální prostředky nedráždí, ale zároveň dezinfikují a odstraňují specifický zápach.

Do pelíšku s láskou

A pokud přece jen chcete, aby pes využíval spíš svůj pelech než váš gauč, zařiďte mu ho tak, aby se mu pohodlně leželo. Základem je měkká mikroplyšová dekapolštář. Polštář pro psa nemusí být příliš velký ani vysoký, slouží spíše k podložení hlavičky nebo pacek. Určitě se hodí ho také povlékat, protože tím zabráníte, že bude plný chlupů a trochu ho také ochráníte proti rozkousání a následnému roznesení vnitřní výplně. 

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru