Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Prací prostředky: rozdělení, rozdíly a použití

Stále tápete v tom, jaké existují prací prostředky a jaké jsou mezi nimi rozdíly a jestli vůbec nějaké existují? Připravili jsme si pro vás poměrně stručný ale praktický článek, díky kterému už to pro vás nebude záhadou.

Prací prostředky: rozdělení, rozdíly a použití

Jaké typy pracích prostředků existují

Sypký prací prášek

Prášek je skvělý, když potřebujete odstranit náročné skvrny a mít opravdu superčisté prádlo. Ideální varianta, pokud perete bílé povlečení, protože si s ním umí poradit a zanechává bílou nádherně rozzářenou. Některé prášky obsahují bělidla, která tento výsledek ještě o trochu víc podpoří a zvýrazní.

sypký prací prášek výhody a nevýhody

Výhodou je i to, že jsou prášky často prodávané v papírových krabicích, a tak nevzniká zbytečný plastový odpad. To ocení hlavně ti, kteří se snaží žít ekologicky. A zároveň i ekonomicky, protože prášek na praní bývá o dost levnější než tekutý na kapsle.

Nevýhodou bohužel je to, že se s ním pracuje lépe při vyšších teplotách, jinak se nemusí rozpustit a zanechá bílý povlak.

Vhodné pro

●      bílo prádlo

●      silné znečištění

Nevhodné pro

●      tmavé látky

●      nízké teploty

Tekutý prášek

Oproti tomu tekutý prášek spolehlivě funguje i při opravdu nízkých teplotách, což ušetří nemálo peněz a je to lepší pro jemné a hlavně tmavé látky. Černá prostěradla byste měli kombinovat v podstatě jen s tekutým práškem, abyste se vyhnuli zbytkům v textilu. To platí i pro ručníky a osušky.

tekutý prací prášek výhody a nevýhody

Co se týká nevýhod, zmíníme plastovou nádobu, vyšší cenu a horší schopnost si poradit s opravdu náročnými skvrnami. Co ale doporučujeme je kombinace prášku a tekutiny. Tekutinu vetřete/vmasírujte do skvrny a látku posypejte práškem. To nepřežije žádná skvrna.

Vhodné pro

●      nízké teploty

●      jakékoliv barvy

Nevhodné pro

●      ručníky a osušky

●      ekologicky založené osoby

Kapsle

Nejdražší jsou kapsle. Jejich používání je více než pohodlné, stačí je hodit k prádlu a pračku zapnout. Žádné odměřování, prostě použijete jeden kus a máte hotovo. Některé kapsle dokonce obsahují i změkčovadla a aviváže.

prací kapsle výhody a nevýhody

Možná jste na kapsle zanevřeli, protože se vám v minulosti zcela nerozpustily, ale dnes už se nic takového neděje, protože jim stačí i opravdu nízké teploty (např. 20 °C). V nabídce najdete i kapsle na silně znečištěné prádlo nebo černé tkaniny.

V domácnosti sdílené s dětmi si dejte pozor, abyste kapsle uchovávali v bezpečné výšce nebo schované, protože jsou na první pohled hezké a barevné, což děti vede k myšlence je rozkousat. Zvolte uzavíratelnou skříňku, do které se jen tak nedostanou. Pamatujte na to, že jsou děti silně vynalézavé a klidně si posunout židličku, aby vylezly do skříňky a kapsle si vyndaly.

Vhodné pro

●      nízké teploty

●      jakékoliv barvy

●      silné znečištění

Nevhodné pro

●      ručníky a osušky

●      ekologicky založené osoby

Mýdla

Kdo by neznal Jelena nebo marseillské mýdlo. Je to tradiční způsob čištění textilu a do určité míry funguje dodnes. Mýdlo bohužel někdy nenabízí tak silné čisticí účinky jako sypký nebo tekutý prášek, ale na organické (krev, moč, pot, …) a přírodní (ovocné a zeleninové šťávy, tráva, hlína, víno, …) skvrny funguje naprosto skvěle. Spousta mýdel ale už pracuje velmi spolehlivě a je nutné si produkt vyzkoušet a zjistit, jestli vám vyhovuje a splňuje všechna vaše očekávání. Zamilujete si je hlavně, když se stane nějaká nehoda a musíte se postarat o dětské prostěradlo.

mýdlo na praní jak používat

Díky tomu, že je mýdlo vhodné i pro citlivou pokožku, je často v arzenálu maminek, alergiků a ekzematiků. Nejčastěji se používá při mytí v ruce (perfektní na krajky a jemné látky) nebo se strouhá do bubnu k prádlu.

Základ mýdla často tvoří kokosový a/nebo palmový olej, případně směs jiných složek. Prodává se ve formě mýdla nebo vloček. Přírodní složení je 100% odbouratelné a nijak nenarušuje přirozený ekosystém. Některé produkty se dají použít i k omývání pokožky.

Vhodné pro

●      osoby s citlivou kůží, miminka a děti

●      organické skvrny

●      ekologicky smýšlející osoby

Nevhodné pro

●      domácnost s tvrdou vodou

●      ekologicky založené osoby

Speciální přípravky na praní

Kromě základních pracích prostředků se obvykle setkáte s dalšími výrobky na praní. Nejčastěji je to

jaké a jak používat prací prostředky

●      Aviváž - slouží k provonění a změkčení prádla, zbavuje umělé látky statické elektřiny. Bohužel tím, že jednotlivá vlákna obaluje, se zhoršuje prodyšnost a savost látky. Nehodí se na ručníky, žínkyutěrky.

●      Bělicí prostředky - perkarbonát sodný a savo - více se dozvíte v článku Jak vybělit prádlo

●      Ocet - rozpouští zbytky prášků a aviváže, ideální na prádlo i na “vyčištění” pračky, kde se aviváž ráda usazuje

●      Soda - perfektní na pravidelné udržování bílého odstínu a změkčení vody

●      Peroxid vodíku - záchranné řešení, když se potřebujete zbavit organických skvrn, hlavně krve. Stačí ho nakapat na skvrnu, počkat až dobublá a proces případně zopakovat. Klidně ho můžete nehtem to skvrny i trochu natlačit.

A jaký je závěr? Zkoušejte

Výběr pracího prášku záleží na vašich preferencích a možnostech. Stejně jako náušnice, které mohou zůstat skryty v kapse a překvapit vás při praní, i skvrny mohou být neočekávané. Každé domácnosti vyhovuje něco jiného, protože někdo se potýká se slabšími skvrnami a může použít v podstatě cokoliv, jiný má náročnější podmínky a sáhne po silnějších produktech.

Tak jako tak, bychom vás rádi odkázali na články

  1. Vyznáte se v pracích symbolech
  2. Jak odstranit vosk a jiné fleky z ubrusu
  3. Jak pečovat o ručníky a osušky
  4. Jak prát nejen péřové polštáře
  5. Jak prát povlečení
  6. Prát na 90? To je přežitek   

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru