Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak vybrat kvalitní matraci na spaní? Základ je materiál, výška a tvrdost

Ložnice

Přišel čas koupit novou matraci. Vaše stará už vám nevyhovuje a vy chcete dlouze a kvalitně spát. Dobrá volba! Výběr matrace může být ale zdlouhavý a matoucí, ale s naší pomocí to zvládnete na jedničku. Takže… Jakou matraci vybrat a koupit? Více v dnešním článku.

Jak vybrat kvalitní matraci na spaní? Základ je materiál, výška a tvrdost

Je matrace opravdu tak důležitá?

Asi neexistuje nikdo, kdo by odpověděl “ne”. Důležitost matrace se nedá podceňovat, protože se od ní přímo odvíjí kvalita spánku. Stará proleželá matrace už nikdy nenabídne příjemné ležení a oporu pro celé tělo. Matrace vydrží okolo 10 až 15 let, záleží na kvalitě materiálů a zpracování. 

Bude to vlastně čím dál horší, což se postupně (ale nevyhnutelně) projeví i na vašem životě. Únava vede ke zvýšení kortizolu. V krátkodobém měřítku je to normální a pro tělo přirozené, ale dlouhodobé zvýšení má za následek slabší imunitu, zvýšení tlaku, náchylnosti k depresím, snížení koncentrace a mnoho dalšího. A to nemluvíme o bolestech krku, zad a ramen.

Jak koupit matraci

Tyto informace už z nás spousta ví a je smířená s tím, že do matrace investují. Bohužel velkou chybou bývá, že se zapomíná na dětské matrace. Proč se s ní zabývat, když z ní vyroste… Jenže to je opravdu neuvěřitelná chyba. Dětské tělo se vyvíjí, tudíž je ke změnám a negativním podmínkám ještě náchylnější než dospělá osoba. I dětem pořiďte dobrou matraci, jinak se může stát, že si zadělají na chronické bolesti a únavu. A pak po nich požadujte koncentraci ve škole a při psaní úkolů…

Tvrdost matrace se liší podle věku a váhy

Teď, když jsme vás (snad) namotivovali na matraci zbytečně nešetřit, se přesouváme k opravdovému nákupu. Jenže, jak se vlastně matrace dělí? Nejčastěji podle tvrdosti a materiálu. 

Během života se potřeba tvrdosti mění a je jiná pro muže a ženy. Trochu jsme se o tom rozepisovali v článku Moderní ložnice - co je teď IN? v poslední části “Základ dne? Kvalitní spánek”.

Při nákupu se setkáte buď s označením H1 (nejměkčí) až H5 (nejtvrdší) anebo slovním označením Soft, Medium a Hard. Čím těžší osoba je, tím tvrdší matrace musí být, aby tělo udržela ve správné poloze. Někdy je písmenko H nahrazeno T.

Nejčastěji si dospělí lidé kupují středně tvrdé matrace H3 až tvrdé matrace H4 (váha nad 110 Kg). Štíhlé ženy do 60 kg a děti dobře spí na matraci H2 nebo H3. Senioři by se měli držet někde uprostřed, aby se vyhnuli složitému vstávání a bolesti kloubů. Nejlepší matrace pro seniory je tedy H3.

Výběr správné matrace

Některé matrace jsou oboustranné, což znamená, že si je lze otočit a získat rozdílnou tvrdost, což se občas hodí. 

Materiál matrace nepodceňujte

Krátce jsme se o materiálu zmiňovali v Jak vybrat kvalitní postel?. V článku šlo hlavně o rámy postelí a jak si vybrat ten pravý, ale materiál matrací jsme tam i tak lehce nakousli.

  • Obvykle platí, že přírodní materiály (kokosové vlákno, koňské žíně, mořská tráva) stojí více než ty umělé. Proč? Protože nabízí extrémní pružnost, odolnost a hlavně jsou vhodné i pro alergiky. 

  • Umělé materiály jako HR pěna a PUR (polyuretan) molitan jsou si poměrně podobné, ale HR pěna toho více vydrží, je vzdušnější a dražší.  

  • Luxusnější volbou je latexová matrace, protože nabízí pružnost a okamžitou reakci na pohyb a tlak. Dlouho vydrží a nedráždí alergiky.

  • Zbytečně opomíjené jsou pružinové (bonelové nebo taštičkové) matrace. Mnozí je považují za přežitek, ale tak tomu není. Aktuálně se vyrábí z odolných materiálů, takže se neproleží a chrání před pocitem horka.

  • A poslední jsou sendvičové matrace. Kombinují to nejlepší z různých materiálů, což znamená, že tvoří ​​perfektní ortopedické vlastnosti.

  • Stále si nejste jisti? Poptejte se u odborníků na matrace a v nejlepším případě si materiály a tvrdosti zkuste na vlastní kůži a dotyk, ať nekoupíte zajíce v pytli.

A jaká má být výška matrace?

Pro vaše dobro nekupujte žádnou pod 15 cm. To je takový příjemný start pro dospělého člověka. Čím starší (a těžší), tím je lepší vyšší matrace, protože se z ní lépe vstává, jelikož senior nemusí tolik ohýbat kolena.

Jak vybrat matraci

A jak to tak bývá, čím vyšší matrace, tím je dražší. Nejkvalitnější matrace mají i víc jak 20 cm.

Velikost matrace se odvíjí od vnitřní šířky rámu

S velikostí matrace vám nepomůžeme, musíte jí vybrat podle rámu. Neměla by být ani moc velká, ani malá. Velká se vám tam nevejde, a malá se bude posouvat sem a tam. 

Před nákupem si vnitřní šířku radši změřte, ať si jste 100% jistí a nemusíte matraci zdlouhavě vracet.

Prodloužené mušelínové povlečení

Matrace do jednolůžka obvykle měří 90 × 200 cm nebo 80 × 200 cm. Do dvoulůžka se šířka minimálně zdvojnásobuje na 140 × 200 cm, 160 × 200 cm a 180 × 200 cm. Dlouháni ocení délku 220 cm. U nás si pak kupte prodloužené povlečeníkvalitní prostěradlo.

Jak matraci vyčistit?

Abyste se vyhnuli čištění matrace, což je opravdu složité a otravné, pořiďte matracové chrániče, jednoduše zahákněte gumičkou a máte hotovo. Snídaně do postele se už nebudete bát a rozlitý čaj nebo džus nebude totální pohroma, jen menší nepříjemnost. Chránič stáhnete a hodíte do pračky. To s matrací neuděláte.

matracový chránič
Chránič je také vhodný v případě pronájmu, když v bytě matrace již je a vy nechcete kupovat novou. Nebo v létě, kdy se více potíte a povlečení netvoří dostatečnou ochranu.

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru