Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak vybrat kvalitní postel?

Ložnice

Kvalita spánku závisí poměrně dost na matraci. Z tohoto důvodu je to jeden z nejdůležitějších nákupů, které uskutečníte. Spánek však není jen matrace, ale i samotná postel. Výběr nové postele se zdá jako složitý proces, zejména proto, že jde o něco, co neděláme příliš často. V článku vám s výběrem nového rámu postele poradíme a prozradíme různé tipy, které se vám budou hodit.

Jak vybrat kvalitní postel?

Jak už jsme zmínili, dnes se zaměříme hlavně na rámy, ale samozřejmě i trochu na matrace. Jdou totiž ruku v ruce. Sháníte informace o polštářích? Mrkněte na článek Volbou správného polštáře začíná váš plnohodnotný spánek.

Než se vydáte na nákupy

Výběr nové postele a matrace se neobejde bez lehkého plánování a přípravy. Dobrým výchozím bodem je zamyslet se nad tím, co se vám na vaší posteli líbí a nelíbí. Tak získáte představu o typu postele, kterou byste mohli chtít nebo potřebovat. Například pokud je vám v posteli horko, možná se budete chtít vyhnout matraci z molitanu, protože není tolik prodyšná. Pokud vás partner během spánku ruší, zvažte matraci s taštičkovými pružinami, latexovou matraci nebo matraci z paměťové pěny nebo zvolte větší postel.

Na co si před nákupem odpovědět

  • Dáváte přednost tvrdší nebo měkčí posteli?

  • Způsobuje vám matrace bolesti? Kde? 

  • Máte pocit, že se v posteli převalujete?

  • Ruší vás partner při otáčení?

  • Je matrace příliš těžká na otočení?

  • Je postel dostatečně velká pro dvě osoby?

  • Je vám v posteli teplo nebo zima?

  • Bolí vás při vstávání z postele kolena, protože je příliš nízká?

Všechny tyto odpovědi mají na výběr matrace vliv - její velikost, výšku, ale také použitý materiál. S koupí vám nejlépe poradí specializovani prodejci, ale rozhodně stojí za to se prvně zamyslet, co od matrace očekáváte.

Krátce o materiálech

Latexová matrace

  • dlouhá životnost, luxusní, prodyšná, pružná a skvělá pro alergiky

HR pěnové matrace

  • elastická, vzdušná, odolná a skvěle absorbuje tělesné teplo

PUR molitanové matrace

  • akorát tuhá, méně prodyšná a časem se proleží (vybírejte těžší varianty)

Pružinová matrace - bonellové nebo taštičkové pružiny

  • komfortní, cenově dostupné, dobrá cirkulace vzduchu a dlouhá životnost

Matrace z přírodních materiálů - kokosové vlákno, koňské žíně, mořská tráva

  • pružné, odolné a vhodné pro alergiky

Sendvičová matrace

  • tyto matrace obsahují více materiálů a díky tomu nabízí to nejlepší z nich

Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, pořiďte si chránič na matraci. Může se to zdát jako maličkost, ale prodloužíte použitelnost matrace, protože ji ochráníte před veškerou vlhkostí (pot, rozlitý čaj, …).

chránič na matraci

Bez měření to nepůjde

Před nákupem je důležité pečlivě zkontrolovat rozměry postele. To zahrnuje i změření stávajícího základu postele v případě, že kupujete matraci samostatně, abyste se ujistili, že se do nového rámu vejde. Změřte také místa jako jsou schody a dveře, ať nakonec nezjistíte, že se do nich rám nevejde.

Zajímavost: Studie ukazují, že se páry vyspí lépe na větší posteli, protože je méně pravděpodobné, že se budou navzájem rušit.

jak změřit rám postele

Kupujete větší rám postele? Dejte pozor na rozměry pokoje, a berte v potaz i přehlížené drobnosti jako je například zásuvka. Nezakryje vám ji nová postel? A co noční stolek? Možná, že o pár cm vyčnívá... 

Tolik rámů, jaký vybrat?

Stanovení rozpočtu je snadný způsob, jak bohatou nabídku okamžitě zúžit. Díky obrovskému cenovému rozpětí mohou rámy postelí stát od 2 500 Kč až po více než 20 000 Kč

Vzhledem k množství levnějších možností může být lákavé vybrat si nejlevnější rám postele, který najdete, zejména pokud jste již utratili za matraci. Přesto je důležité pečlivě zvážit své možnosti a zapřemýšlet, jakou kvalitu za danou cenu lze získat. 

Koneckonců, dobrý spánek je pro naši celkovou pohodu nesmírně důležitý a ovlivňuje nespočet aspektů našeho fyzického i duševního zdraví. Když je v sázce tolik peněz, ujistěte se, že za to, co si můžete dovolit, dostanete tu nejlepší dostupnou možnost.

Jak tedy poznáte, zda se vám konkrétní rám vyplatí? Zajímat vás bude

  1. Konstrukce - Jak je rám postele sestaven? Budete si ho muset sestavit sami, a pokud ano, jak obtížné to bude? Bude vyžadovat nějaké speciální nářadí? 

  2. Materiál - Je vyroben z pevných a odolných materiálů? Kvůli dlouhé životnosti jsou ty nejlepší postele vyrobeny z kvalitních materiálů jako je masivní dřevo a kov než z dřevotřísky a plastů. U prvně jmenovaných možností je menší pravděpodobnost, že se zlomí a vydrží větší opotřebení.

  3. Stabilita - V ideálním případě chcete rám postele, který nebude při otáčení nebo opírání vrzat ani se nebude pohybovat ze strany na stranu a nebude potřebovat další oporu, aby zůstal na místě.

  4. Podpora - Poskytuje rám postele dostatečnou oporu pro vaši matraci, a to od horní až po spodní část? Jsou pod postelí další podpěry, které stabilizují střed? Bez dostatečné opory by se vaše matrace mohla časem prohnout nebo ztratit svůj tvar.

  5. Čelo postele - Také se budete chtít rozhodnout, zda potřebujete čelo postele. Čelo postele může poskytnout dodatečnou oporu pro záda a krk a zabránit poškození stěn. Není však nutností - když se ho vzdáte, ušetříte trochu místa. Některé rámy se dodávají s připevněným čelem, jiné s odnímatelným čelem.

Jakou zvolit výšku postele?

Dalším důležitým kritériem při nákupu je výška. Mnoho rámů postelí je umístěno přibližně ve výšce kolen, avšak některé proměnné (výška, věk) mohou ovlivnit, jaká výška postele je vhodná přímo pro vás.

Máte omezenou pohyblivost? Je více než důležité zvolit takový rám postele, do kterého lze snadno sednou a z něhož lze snadno vylézt.

Přečtěte si také článek Vliv světla a tmy na spánek, ve kterém se dozvíte, jak na nás v noci působí světelné znečištění. Vynechat nesmíte ani druhou část na téma spánek a to článek Jak zajistit ideální teplotu a vzduch ke zdravému spánku.

Snadným testem ideální výšky rámu postele je posadit se na židli, kde nohy pohodlně položíte na zem, a poté změříte výšku sedáku. S výškou to nepřehánějte, jinak by se mohlo stát, že se vám bude špatně dostávat do a z postele.

thermo přikrývka

Na druhou stranu, pokud preferujte postel o něco výše nad zemí, můžete plochu pod ní využít jako další úložný prostor - velká výhoda pro ty, kteří obývají menší místnosti. Vyšší rám je také vhodný pro alergiky, protože se vzdálíte od prachu na zemi, který se s každým pohybem pohybem rozvíří a může způsobovat kýchání nebo kašel. Spaní ve výšce rozhodně ocení zimomřivci, protože teplo stoupá vzhůru a nízká postel jim tak nemusí vyhovovat. Případně se to dá vyřešit thermo přikrývkoumikroplyšovým povlečením

A co takhle americká postel s box spring?

Když procházíte světem postelových rámů a odhalujete záhady nákupu postele, možná vás napadne, jestli potřebujete box spring, což je pružinový základ/box pod matrací. Pokud již doma jeden máte a plánujete ho používat se stávající matrací, ujistěte se, že se do nového rámu vejde.

Pokud však box spring ještě nevlastníte, možná vás potěší, že ve spojení s moderní matrací ji mnoho rámů postelí jednoduše nepotřebuje.

Jakou postel pro děti?

Přišel čas přesedlat z dětské postýlky na dospěláckou variantu? V dnešní nabídce existuje hned několik typů - palanda, rostoucí postýlka, rozkládací nebo velmi populární domečková postel. 

Doporučujeme výběr konzultovat nejen s partnerem, ale i s dítětem. Přece jen v ní bude spát váš ďáblík, takže je určitě vhodné mu dát možnost se na výběru podílet. 

Více než samotná postel je opravdu hodně důležitá matrace. Bohužel se velmi často stává, že se na dětské matrace moc neohlíží, ale to je chyba. Děti rostou, vyvíjejí se a potřebují správnou podporu těla. Zrovna v této době se jejich tělo přizpůsobuje prostředí a špatná matrace dokáže napáchat opravdu velké problémy. Obraťte se při nákupu na odborníka a nechte si poradit. Děti spánek potřebují jako sůl, tak ať si nekazí záda již v nízkém věku.

dětské povlečení s ovečkou

Po smontování už jen stačí převléknou povlečení do postýlky na větší velikost prostěradla a samozřejmě nezapomenout na dětské povlečení, bez kterého by to nebyl ten správný pokojíček.

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru