Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Zbavte se prachu v bytě rychle a efektivně

Rady a tipy

Kde se bere prach v bytě? Něco tvoří odumřelé kožní buňky, ale nemalou část tvoří pyl, textílie, půda, zvířecí chlupy a kupodivu i vesmírný prach. Jak se ho zbavit? To vám poradíme v článku. Čtěte dál.

Zbavte se prachu v bytě rychle a efektivně

Utřít skříně, lustry, povrchy a zdi

Občas je člověk tolik zaměstnaný drobným úklidem, že už mu nedochází, že by měl utírat i skříně, lustry a samotné zdi. Vyvýšené povrchy sice nevidíme, ale to neznamená, že neexistují, naopak na nich ulpívá spousta prachu a s každým průvanem se část snese dolů.

Můžete tedy uklízet sebepečlivěji, ale nikam se nedostanete, když se prvně nevrhnete na vyvýšené povrchy, lustry a samozřejmě i zdi. 

Prach se drží nejen v koutech, ale i na samotných zdích, takže je očistěte prachovkou a uvidíte, že se vám v bytě bude lépe žít. Je to taky jednoduchý způsob, jak se zbavit stavebního prachu po rekonstrukci, ten se totiž chytá opravdu všude a docela dlouho trvá, než se usadí.

Na řadu přichází prachovka a vysavač

Ačkoliv se tento krok týká převážně pravidelného uklízení, nezapomeňte po setření všech povrchů z minulého bodu počkat, až se prach usadí a pak vyluxovat a otřít nižší povrchy. Prvně bude prach poletovat, a tak byste se ho zbavili např. jen z poloviny. O tomto jsme se zmiňovali v nedávném článku Jak mít doma pořád uklizeno a čisto.

jak se zbavit prachu

Bádáte nad tím, co dělat dřív, jestli luxovat nebo utírat prach? Z logického hlediska se vždy uklízí od shora dolu. Prach a jiné nečistoty padají dolů, proto dává smysl je vyluxovat až na konec. A jako opravdu poslední krok vytřete. Tím se zbavíte zbytků a přilepených nečistot.

Pozor na rádoby DIY osvěžovače vzduchu

Dávejte si pozor na DIY tip na rozstřikování roztoku vody a aviváže. Někteří to radí jako “zaručený” způsob, jak si provonět domácnost. Aviváž ale určitě není něco, co byste chtěli rozstřikovat po bytě. Není z bezpečnostního hlediska přizpůsobená k tomu, abyste ji v této formě dýchali, může vám něco poničit a navíc se na ni lepí prach. Také se zjistilo, že aviváž zvyšuje hořlavost. 

Raději vezměte k ruce osvěžovač vzduchu, který je k tomu přizpůsobený. Široká nabídka potěší každého a hodí se za jakékoliv situace. Ať už potřebujete načerpat energii, nebo chcete dlouho a kvalitně spát…

osvěžovač vzduchu

Vyperte veškeré textilie - závěsy, povlečení a deky

Pravidelně perte nebo vyklepávejte všechny možné textilie - deky, přehozy, přikrývky, záclony a závěsy, povlečení, … Drží se v nich prach, špína, kůže, zvířecí chlupy a bez pravidelné péče se při každém zatřepání do vzduchu vypustí další dávka poletujících částic.

blackout zatemňovací závěsy hnědá barva

Nadmíru důležité je párkrát ročně vyprat závěsyzáclony, protože jsou u oken, kde proudí vzduch a tím pádem jsou takovým filtrem, na který se chytá velké množství nepořádku zevnitř i zvenku (pyl, stavební prach, …).

Chybu neuděláte ani s tím, když otřete parapety a zbavíte je nánosů špíny. Když takový nános uschne, snadno se rozfouká do místnosti.

Čistička vzduchu - ano nebo ne?

Poměrně dobrým pomocníkem je čistička vzduchu. Nasává pyl, prach, roztoče a jiné nečistoty nacházející se ve vzduchu.

To, jak dobře bude fungovat, záleží na daném modelu. Různé čističky mají různé filtry, vlastnosti a výkon. Některé dokonce filtrují nečistoty přes vodní filtr a ten vzduch příjemně zvlhčuje, což je velká výhoda.

Canva Pro Prathan Chorruangsak

Možná, že někteří znáte HEPA filtr z vašeho vysavače, a i zde má stejnou funkci. Zachytává i ty nejmenší částice jako jsou viry, bakterie, plísně a roztoči. Narazit ale můžete i na uhlíkové filtry, antibakteriální filtry nebo ultrafialové záření a ionizátory.

Na trhu je jich opravdu velké množství, tak si o nich před nákupem něco přečtěte, ať víte, z čeho vybírat a nejste překvapení či zaskočení.

Aby čistička fungovala, je nutné mít na paměti pár důležitých zásad. 

  1. Čistička nesmí stát v koutě mezi věcmi nebo pod poličkami. Vzduch musí cirkulovat.

  2. Filtry 1x nebo 2x ročně zkontrolujte, vyčistěte nebo vyměňte.

  3. Pro optimální vyčištění by se měl vzduch pročistit 2x za hodinu, pro alergiky klidně i 4x.

  4. Nejlépe funguje v uzavřené místnosti. Potřebujete vyčistit jinou místnost? Čističku přemístěte a zavřete do místnosti dveře.

  5. Další tipy se dozvíte v návodu od výrobce.

Zredukujte dekorace

Někdo je také nazývá “lapače prachu”. A určitě má z velké části pravdu. Komu by se chtělo každý druhý den oprašovat desítky dekorací umístěných různě po bytě. Asi nikomu, a to znamená zbytečná dávka nevzhledného prachu.

Pamatujte, že byt nemá být jen hezký, ale hlavně vhodný k bydlení. Pokud vás nebaví po bytě pobíhat s prachovkou, zamyslete se, jestli není čas zbavit se starých dekorací, které už ani neladí s aktuální atmosférou bytu, ale nechcete je vyhodit kvůli vzpomínkám.

jak se zbavit prachu v domácnosti

S tímto problémem by mohla poradit profesionální debordelizátorka Marie Kondo. Její technika úklidu a zbavování se zbytečnosti je proslulá na celém světě a patří k nejoblíbenějším. Hodit se vám budou její oficiální stránky s články a videi nebo pořad na Netflixu s názvem Velký úklid s Marií Kondo. Také se podívejte se jestli máte všechny úklidové potřeby, které vám v domácnosti nesmí chybět.

Tip: Víte, jak poznáte alergii na prach a jak se projevuje? Více se dočtete v tomto článku

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru