Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak na útulný domov pomocí pár změn

Rady a tipy

Jak zútulnit byt? Přijde vám, že vám doma něco chybí, ale nevíte co? V článku vám poradíme, jak bytu dodat trochu toho pověstného “hygge”. Čtěte dál.

Jak na útulný domov pomocí pár změn

Minimalismus ano, ale… 

Minimalismus je krásný a moderní. Když se člověk zamyslí, k životu vlastně moc věcí nepotřebuje. Jenže někdy to může přerůst až do toho, že vám zbyde holobyt bez kousku citu a duše. To může být pro vás stejně “nepříjemné” jako byt plný lapačů prachu a zbytečností, které vám akorát při úklidu překáží. 

To ví nejen profesionální interiéroví designeři kteří se věnují zútulnění domovu na míru konkrétních majitelů, ale také profesionálové v oboru homestaging, kteří se naopak snaží zapůsobit na co nejvíce potenciálních zájemců o koupi nemovitosti. V určité míře je dobré řídit se doporučením pro homestagery i ve vlastním bydlení, zvlášť pokud bydlíte v nájmu nebo si chcete vytvořit maximálně neutrální, ale zároveň útulné bydlení.

Minimalismus je příjemný trend, který nám doma umožní volně dýchat, uvolní nám ruce při úklidu a zvlášť pokud se vydáte směrem skandinávského minimalismu, vypadá zkrátka skvěle. Ale skutečně chcete usínat ve strohé ložnici, kde není ani kousek vaší duše? Stejně jako k přehnanému množství dekorací i k minimalismu byste měli přistupovat s mírou. Jak na to?

Snažte se mít byt svěží a s přiměřenou dávkou doplňků a dekorací. Nemusí být na každém kroků, ale určitě neuškodí, když do každé místnosti pár kousků pořídíte.

Dobrým vzorem (a synonymem pro útulné bydlení) je přístup k životu nazvaný “hygge” pocházející z Dánska. Co je srdcem tohoto přístupu? Cítit se dobře a pohodlně. Mít radost z maličkostí a obklopit se tím, co nám dělá dobře. To jsou příjemné přírodní materiály, hřejivé svíčky, deky, plédy, umělé kožešiny, obrázky na stěně, jemné osvětlení a šálek dobré kávy nebo čaje. Dávejte si pozor i na přemíru vzorů, které se někdy mohou změnit na bláznivou kombinaci, ze které se vám skoro zatočí hlava. Vše by mělo ladit a tvořit místo plné klidu. 

Začněte pomalu

Nesnažte se vše vyházet a nakoupit kvanta nových věcí. Je to zbytečné utrácení a vynaložená energie. Zapřemýšlejte, jestli vám některé kousky ještě nemohou posloužit a jak je doplnit. 

Projděte se po bytě a zkuste si v hlavě poskládat pár kombinací s věcmi, které již máte. Pár jich “odstraňte”, přidejte nové a uvidíte, že není nutné zahájit drastickou čistku celého bytu. 

Jak už jsme ale zmínili, pokud máte všude po bytě různé lapače prachu, eliminujte je na minimum. Díky tomu se vám extrémně ulehčí utírání všech povrchů, což náramně oceníte. 

Vše, co hodláte vyhodit, zkuste prvně nabídnout známým, na bazaru nebo to dejte do krabice k popelnici, kde si to mohou lidé přebrat. Třeba někomu uděláte radost a dáte těmto kouskům možnost dělat radost v jiné domácnosti. 

Nebojte se barevných kombinací

Obývacímu pokoji sluší deky v neutrálních barvách a výrazné polštářky. Pokud již vlastníte veselé polštářky, zkuste vymyslet, jaká barva deky k nim bude ladit. Nejlépe vypadá, když jsou menší kousky tmavší a výraznější a větší světlejší a tlumenější.

Výrazné povlaky na polštáře působí stylově a tak “akorát”, kdežto tmavé výrazné deky dokáží prostor opticky zmenšit.

Určitě se nebojte experimentovat s odvážnými barvami na menších plochách - to mohou být vázy, povlaky, lampy, koberce nebo obrázky na zdi. Působí to mladistvě a nenásilně. Uvidíte, že se to bude líbit každé návštěvě. Dobrou volbou je také barevný ušák, který dokáže celou místnost rozzářit, a navíc se stane vaším středobodem a oazou klidu. 

Nezapomeňte na vůni

Útulný byt se neobejde bez příjemné vůně, které proudí z místnosti do místnosti. Jen to s tím nepřežeňte, ať z toho nemáte akorát bolehlav. Pozor si také dávejte v domácnosti s dětmi nebo zvířaty. Vůně by měly být “tak akorát” a hlavně nedráždivé (např. kočky nemají rády citrusové vůně).

Aromaterapie se dokonce využívá i v podnikání, kdy si obchody volí vůně, které lidem připadají sympatické a povědomé. Díky tomu se snaží nenápadně vyvolat potřebu se do obchodu vracet. Využijte toho i vy například u návštěv. Mezi oblíbené vůně patří máta, skořice nebo jehličnany.

Zajímá vás téma aromaterapie? Přečtěte si náš článek Co dokáže aromaterapie udělat s vaším spánkem?

Ale to není vše, vůně lze využít i pro vlastní prospěch a to dodání energie při práci, eliminaci stresu a lepší spánek.

Navíc současné difuzéry jsou opravdu krásné, takže si odškrtnete dva body ze seznamu pro útulný domov - dekorace a příjemná vůně.

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru