Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Příprava dětského pokoje pro školáka

Rady a tipy

Nový školní rok přišel a aniž by svůj příchod oznámil, už začal úřadovat. A pokud máte to štěstí, že vám šlo dítko do 1. nebo 2. třídy, nejspíš jste se zhrozili, kolik věcí jste zapomněli zařídit a že má jeho pracovní koutek vypadat úplně jinak. Ničeho se nebojte, náš článek vám s proměnou pomůže a nebude to ani moc bolet.

Příprava dětského pokoje pro školáka

Správně zařízený pokoj je pro malého učedníka docela dost důležitá součást jeho studijního výsledku a celkového přístupu k učení. Je nadmíru důležité vytvořit místo, které ho bude přirozeně motivovat a pomáhat mu se soustředit. 

I my dospělí máme občas se soustředěním velké problémy. Stačí, aby na nás byl nepříjemný prodavač nebo jsme se nepohodli s kolegy a už nám mozek neumí zpracovat jiný problém. Proto myslete na to, že i vaše děti jsou plné nových zážitků a hlavně pocitů a není pro ně vůbec jednoduché, aby se doma ke studiu donutily.

Proto je do procesu výbavy pokoje zapojte a berte v potaz i jejich přání a potřeby. A když se jejich představy neshodují s vašimi, navzájem si řekněte svá stanoviska a věříme, že přijdete na kompromis. Co tedy kromě oblíbeného dětského povlečení a pyžama zařídit?

Nábytek pro děti musí být pohodlný a nejlépe ergonomický

Dětský pokoj pro prvňáčka se neobejde bez praktického stolu. Doporučujeme se zajímat o ergonomii spíše dříve než později. Malé děti se vyvíjejí a potřebují správnou oporu, proto se zamyslete, kde je dobré šetřit a kde ne. Právě v tomto věku je nutné dbát na optimální vývoj páteře, takže se nebojte investovat. Navíc některé stoly mohou dětem zůstat až klidně do puberty, takže se to z dlouhodobého hlediska rozhodně vyplatí.

U židle platí to samé. Nejlepší je, když se dá různě nastavit a posouvat, aby se v ní dítěti sedělo dobře a nemělo potřebu se v ní vrtět. Ale nezapomeňte, děti s ADHD se vrtí za jakékoliv situace a to přetrvává i do dospělosti. Nemusí to hned značit nepohodlí, ale spíš jejich vnitřní svět.

jak připravit dětský pokoj pro školáka

Pro děti doporučujeme podložky, podnožky, podstavce nebo stupínky pod nohy. Dobře se na ně pokládá celá plocha nohy, případně slouží k samovolnému pohybu chodidel. Co se týká ceny, ta se odvíjí od zpracování. Existují podnožky 1200 Kč ale i stupínky za 200 Kč. Je to potřeba i pro menší děti, které nedosáhnou na zem a nohy jim nepříjemně visí ze židle a u některých jedinců to dokonce může způsobit křeče. Uvidíte, že se dětem lépe soustředí, když mohou nohy protáhnout nebo mít kolena podle potřeby v pravém nebo ostrém úhlu.

Organizace a pořádek musí být

A protože se začátkem školního roku přichází i hromady papírů, tužek, učebnic a sešitů, neobejdete se bez úložného prostoru. Stůl určitě nějaký bude obsahovat, ale jestli to bude málo, mrkněte na různé boxy, šanony, organizéry a přihrádky

Na dostatečně velký stůl se mnoho takových produktů vejde a dítě má tak vše při ruce a navíc zorganizované. Aby se vše ještě snadněji hledalo, vyrobte si štítky s popisky.

Co se týká udržování pořádku, máme na něj speciální článek, najdete v něm dokonce i šablonku s týdenním a celoročním harmonogramem. Více se dozvíte zde: Jak mít doma pořád čisto a uklizeno. Sice se v něm věnujeme celé domácnosti, ale určitě tam najdete inspiraci i pro děti.

Ale opět vás nabádáme své dítě poznat a s tím i jeho způsob organizace a uklízení. Někteří lidé se v přiměřeném chaosu orientují lépe, protože jakmile něco založí, jako by to pro ně neexistovalo a tak preferují, když to mohou někde položit nebo mít na očích.

A to je také důvod, proč používat nástěnky nebo tabule. Snažte se, aby děti měly stále na očích své povinnosti a důležitá data. Pověste kalendář a tam si zapište vše potřebné a stejně tak si na nástěnku připněte cokoliv, co se nesmí ztratit nebo je nutné vyřešit. 

jak připravit pokoj pro školáka

Co na takové nástěnce mít?

  • telefonní čísla a e-maily
  • přístupová hesla a jména
  • seznamy
  • úkoly
  • informace ke studiu
  • data třídních schůzek

Dostatek světla a správná teplota

V dětském pokoji nestačí jedno stropní světlo. Naopak se zaměřte, aby každý koutek měl to své, protože se v něm použije jiná teplota.

K pracovnímu stolu dejte lampičku s žárovkou o 4500 až 3500 K, což je příjemně nažloutlá barva, která neřeže do očí a nezpůsobuje podráždění. Dobře se při ní soustředí.

Dále pak záleží, jestli má dítě u postele lampičku. 

  • Pokud ano, měla by mít 2 700 - 3 000 K. Příjemně teplé světlo nebodá do očí a je ideální večer nebo naopak ráno, kdy při zapnutí nezpůsobí šok. Stropní světlo udržujte v rozmezí 5000 až 6000 K. 
  • Pokud nemá lampičku, snažte se i stropní světlo udržovat spíše žluté (pod 4000 K). Ale jak jsme psali, v pokojíčku je ideální mít minimálně 3 světla - stropní, u postele a u pracovního stolu. 

Ještě zmíníme intenzitu světla, protože ta je samozřejmě také důležitá. Určitě neuděláte chybu, když koupíte takové osvětlení, které vám dovolí intenzitu nastavit. V podzimních a zimních měsících si s ní lze pohrávat a zvolit, co dítěti nejvíce vyhovuje. Ráno to chce nižší intenzitu, přes den vyšší a k večeru zase nižší.

Kvalitní spánek je základ

Děti potřebují spánek jako sůl. Ale jedině ten kvalitní, ničím nerušený a na kvalitní matraci. Jak už jsme psali v článku Jak vybrat kvalitní matraci na spaní? Základ je materiál, výška a tvrdost, mnozí investují peníze raději do své matrace než do té dětské. Stejně z ní vyroste, tak co… Bohužel to je naopak, děti potřebují kvalitní matraci nejen pro dobrý spánek ale hlavně správný vývoj kostry. Přes noc totiž nejen nabírají novou energii, ale také rostou a dospívají.

Obvykle jim nejvíce vyhovuje tvrdost H2 nebo H3, někdy označováno jako medium. Hodně ale záleží na váze dítěte, takže si při nákupu radši nechte poradit odborníkem. Stejně tak s nimi zkonzultujte, jaký vybrat materiál. Nejkvalitnější jsou přírodní jako mořská tráva, kokosové vlákno nebo latexová a sendvičové matrace.

polštář pro děti

Kromě matrace myslete i na polštář, neměl by být příliš vysoký. Ideální náplň je hypoalergenní duté vlákno a povlak z mikrovlákna. A protože teplota má na spánek neuvěřitelně velký vliv, zamyslete se nad tím, jestli by nebylo vhodné mít pro dítě více přikrývek. V naší nabídce najdete letní, celoroční a termo přikrývky - což znamená, že se děti budou cítit pohodlně po celý rok. A nakonec to chce kvalitní a zároveň krásné dětské povlečení v oblíbených barvách a motivech vašeho malého školáka.

Rozhodně doporučujeme i pořídit zatemňovací nebo blackout závěsy. Samozřejmě jen v případě, že se vaše dítě nebojí tmy. Do pokoje totiž nepronikne žádné světlo nebo jen opravdu minimálně, což pomáhá k ničím nerušenému spánku. Měsíc, lampy, světlo u sousedů naproti - to vše může ovlivnit kvalitu spánku a vést k chronické únavě. Nemusíte se bát, že jsou závěsy obyčejné, v nabídce máme i krásné růžové, zelené nebo modré. 

Naposledy přidané

Jak používat napínací potahy na sedací nábytek?

| 5 minut čtení
Napínací potahy milujeme. Vyřeší nejeden problém. Nábytek ochráníte a zároveň ho převléknete do nového kabátku. Proč zůstat jen u krásného…

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…
Nahoru