Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak se starat o krepové povlečení

Ložnice Zajímavosti

Kde se vzalo krepové povlečení? Je lepší bavlněná nebo polyesterová varianta? Přečtěte si, na co se při výběru povlečení zaměřit. Krepové povlečení není žádnou novinkou, všichni jsme v něm alespoň jednou spali a naprostá většina z nás si ho pamatuje už od dětství. V čem tkví jeho neustálá obliba a jak se za ta léta změnilo? K tomu všemu se dostaneme, vezme to ale hezky popořádku od začátku. 

Jak se starat o krepové povlečení

Kde se vzal?

To se prý s určitostí neví. Ale zaplať pánbůh za to, že se jen tak ‚‚z ničeho nic’’ objevil a naštěstí pro nás pro všechny také postupně našel svoje místo v oblasti lůžkovin. Krep možná vypadá jako samostatný materiál, jedná se však o specifickou úpravu tkanin. Rozdíl je znatelný na pohled i na dotek, v pruzích se totiž střídá hladký a zvrásněný povrch.  

Bavlna nebo polyester?

Ač jsou v dnešní době polyester a jiné příměsi často používané a bezesporu mohou být i kvalitní, když dojde na povlečení, přikláníme se na stranu bavlny. Její přírodní vlastnosti jsou prostě nepřekonatelné, jasná jednička s hvězdičkou.

Polyester je oblíbený pro svou lehkost a rychleschnoucí schopnosti (které ale spíše oceníte při tréninku na maraton) a pro svou nemačkavost, tahle jeho vlastnost ale při krepové úpravě postrádá smysl. V materiálu pak spočívá ta největší změna, oproti předchozí dekádě klademe všichni větší důraz na kvalitu a pohodlí a méně experimentujeme s umělými vlákny. 

A ty výhody?

Už jsme zmínili, že doporučujeme jeho bavlněnou verzi. A to právě pro všechny výhody, které s sebou přináší. Odolnost je jednou z těch hlavních. V těsném závěsu je pak pohodlnost a měkkost, které krepová úprava ještě více umocňuje – vysrážený a měkčený materiál je na dotek jemný a hebký. Bavlna je prodyšná a proto také vhodná celoročně, její skvělé izolační vlastnosti oceníte hlavně v létě. 

A postupně se tak dostáváme k tomu, proč je krepové povlečení tolik zbožňované a  žádané… pro svou jednoduchou údržbu. Je jedno, jestli po jeho vyprání úkladně zarovnáte každý růžek a co nejopatrněji ho uložíte do skříně nebo ho halabala smotáte do něčeho sotva připománajícího čtverec. Na povlečených peřinách bude prostě vypadat stejně. A ne stejně zmačkaně! Stejně krásně krepově. 

Tipy na závěr

Krepové povlečení nežehlete, nejen že byste se tím ochuzovali o celou jeho podstatu, žehlením na narušuje jeho dokonalá struktura. Obecně se nedoporučuje sušička, pokud ale jinak nedáte, zvolte šetrný program s nižší teplotou. Při sušení se vyhněte kolíčkům! Nelekejte se, nové krepové ložní prádlo může po rozbalení působit tvrdě a kousavě, po vyprání ale krásně změkne :).

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru