Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Jak často měnit povlečení

Ložnice Rady a tipy

​Voňavé a čisté povlečení? To je sen. Už když se ráno kopeme z postele, těšíme se zpátky. A podle toho to taky vypadá – v posteli strávíme až třetinu života. To dělá v průměru nějakých 26 let, což je hromada času. A ten rozhodně nechceme proležet ve špíně. Která v tomhle případě není většinou ani vidět, ani cítit.

Jak často měnit povlečení

Nos ohrnujte, ale nevěřte mu

Převlékání postele se řadí mezi jednu z nejméně oblíbených domácích prací. Musíte přijít, vysvléct, dát prát, pověsit, vyžehlit a znovu povléct. Ne nutně v tomhle pořadí. Žádnému z kroků se ale nevyhnete. Díky tomu saháme po čerstvém ložním prádle většinou jednou do měsíce. Když už nám to staré tolik nevoní. Jenže to je zatraceně málo.

Správně by se mělo povlečení (včetně prostěradla) měnit až 4× častěji. Ideálně tedy jednou týdně. Ve výjimečných případech jednou za 14 dní. Někdy ale ani to nestačí. V létě, když se potíte. Když vás přepadne moribundus a celý den ležíte v peřinách nebo se řadíte mezi alergiky a astmatiky. Když s vámi spí Alík nebo Mourek. Tušíte správně. V těchto případech si užijete převlékání postele rovnou 2× v týdnu. Začíná se z vašeho snu stávat noční můra? Přijde vám to moc?

Nikdy nespíte sami

Víte, že do průměrně velké postele se s vámi vleze až 1.000.000 roztočů? Oku neviditelní, ale jinak dokážou nadělat pěknou paseku. Živí se vaší mrtvou kůží a jejich výměšky jsou vysoce alergenní.

Pokud by vám nevadila tahle osminohá společnost, tak zaschlý pot, odumřelé kožní buňkyhojnost bakterií by vás přesvědčit mohla. Tohle všechno se hromadí ve vaší posteli. Nezbavíte se toho oklepáním, větráním ani voňavkami. Praní je základ. Kašel, alergie, rychle se mastící vlasy, akné a nepříjemné ekzémy. K tomu všemu může přispívat právě špatná postelová hygiena.

A co polštář, peřina a matrace?

Ty stačí vyprat 2× ročně. Pokud máte dostatečně velký buben pračky, zvládnete doma. Jinak je zavezte do čistírny a nechte to na profících. Peřiny a polštáře tak zůstanou nejen čisté, ale prodloužíte i jejich životnost.

matrací je to podobné. Akorát, že tu do bubnu pračky jen těžko nachmoustáte. Pořízením chrániče na matrace minimalizujete potřebu jejího čištění a ušetříte si tak spousty nervů. Je skladný a vleze se tak do každé pračky.

Jak to s další várkou prádla navíc přežít?

Jednoduše. Pořiďte si minimálně 2 kusy ložního prádla. Tím získáte trochu klidu navíc. Jedno se bude sušitdruhé už bude čekat v posteli. Voňavé a skutečně čisté povlečení. To je ten sen, o kterém jsme mluvili.

 

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru