Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Aromaterapie: Vše, co potřebujete vědět

Zajímavosti

Tato terapeutická metoda využívá čich k tomu, aby navodila klid, pohodu, relax nebo naopak dodala energii. Záleží, jaký éterický olej použijete, protože má každý trochu jiné vlastnosti. O všem si povíme v dnešním článku, kde si shrneme to nejdůležitější, co vás zajímá.

Aromaterapie: Vše, co potřebujete vědět

Jak funguje aromaterapie

Lidské tělo má 5 základních smyslů. Hmat, sluch, chuť, zrak a čich. S každým se dá pracovat nějak jinak. Masáže, bílý šum, dobré jídlo, pobyt v přírodě, umělecká díla, filmy, hudba, … Je tolik způsobů, jak smysly zapojit nebo uklidnit, že záleží pouze na tom, co nejvíce vyhovuje vám.

U čichu jsou to tedy příjemné vůně, díky kterým se uklidníte, koncentrujete nebo si naopak dodáte energii. Mini aromaterapii můžete zažít i během každodenních aktivit jako je sekání trávy, pečení štrúdlu nebo stříknutí parfému. Díky známým vůním se přenesete zpět do doby, kdy jste se cítili dobře. Možná to bylo, když tatínek sekal na chatě trávu, babička pekla jablečný štrúdl nebo jste jako dítě seděl/a u maminky, když se připravovala do práce a použila oblíbenou vůni.

Jak funguje aromaterapie

Lidé se do dětství poměrně rádi vracejí, protože mají pocit, že bylo vše jednodušší a “lepší”. To tak reálně vůbec nemuselo být, ale náš mozek si obvykle uchovává jen ty dobré vzpomínky.

Proto si tyhle vůně spojujeme s pohodou. Není divu, že se před prodejem bytu nebo baráku celý prostor provoní pečenými sušenkami, protože si potenciální majitelé hned představí, že si zde upečou společně dobrý dezert a to je namotivuje ke koupi.

Aromaterapie slouží k 

  1. Redukci stresu a úzkostí

  2. Zlepšení nálady a pocitu pohody

  3. Podpoře spánku a relaxaci - o tom jsme psali v článku Co dokáže aromaterapie s vaším spánkem

Historie aromaterapie

Než se aromaterapie “oficiálně objevila” v roce 1937, byla populární už tisíce let. Nejspíš na to mělo vliv klasické bylinkářství, protože se při přípravě léčivých mastí, odvarů a léčiv uvolňovaly příjemné silice a to vedlo k myšlence, že se dá rostlina využít i jinými způsoby než jen k léčení.

co je aromaterapie

Díky tomu se v Egyptě míchaly bylinky s tukem do mastí, v Řecku se vykuřovalo a v Číně napařovalo. Samozřejmě na sebe měly jednotlivé kultury velký vliv a je jen těžké říct, co kde začalo. Jisté je ale jedno, aromaterapie má opravdu dávné kořeny

Člověk je s přírodou propojený. Proto se tak dobře ujalo darování květin - cílí hned na několik smyslů. Hmat (sametové okvětní lístky), čich (opojná vůně) a zrak (pestré barvy). Popularita aromatických růží není náhodná.

Esenciální oleje nebo éterické oleje

Narážíte na tyto dva pojmy a nevíte, který je správný nebo jestli jsou to dokonce rozdílné produkty? Esenciální a éterické oleje se dají považovat za synonyma. Rozdíl by v nich neměl být a je pouze na prodejci, jaký název použije.

Když tedy budete olej kupovat, nemusíte nad tímto vůbec přemýšlet.

Populární esenciální oleje

V naší nabídce najdete jak jednodruhové oleje tak i éterické směsi olejů. Nedokážeme vám říct, jestli je jedno lepší než druhé, zde se držte preferencí a přečtěte si naše popisky, které vám výběr usnadní. 

  1. Levandule (uklidňují, proti stresu)

  2. Eukalyptus (antibakteriální, ideální pro léčbu dýchacích cest)

  3. Máta peprná (osvěžují, působí proti bolestem hlavy)

  4. Růžové dřevo (proti úzkosti, pro harmonizaci)

  5. Tea tree (antiseptické, v nízké koncentraci se používá na pupínky)

  6. Citrusy (osvěžují, dodávají energii)

Dále na e-shopu oleje třídíme na

  1. Antimikrobiální

  2. Květinové 

  3. Kořeněné

  4. Zklidňující a harmonizační

  5. Bylinné

Směsi olejů jsme rozdělili na 

  1. Dobrá nálada - uvolňující 

  2. Více energie - posilující

  3. Lepší kondice - harmonizující

  4. Osobní růst - povzbuzující

Pro jednodušší použití se hodí i osvěžovače vzduchu, které jednoduše stříknete do prostoru a za chvilku se celý pokoj rozvoní i na několik hodin.

Způsoby použití aromaterapie

Aromaterapie se dá provozovat různými způsoby. 

  • Inhalace (difuzéry, aroma lampy)

  • Kožní (topická) aplikace (masáže, koupele)

U kožní aplikace si musíte dát pozor na alergie a podráždění. Je lepší to nechat v rukou odborníků nebo (po 24h otestování na kusu kůže) používat opravdu v malé koncentraci.

Jak funguje aromaterapie

K provonění slouží vonná keramika a difuzéry. U keramiky nemusíte řešit zásuvku, u elektrických difuzérů získáte elegantní dekoraci a spoustu různých funkcí jako je třeba rozptýlení éterického oleje pomocí ultrazvuku.

Na co dávat pozor

Jak už jsme naznačovali, pozor hlavně na vysoké koncentrace. Esenciální oleje bývají poměrně dost silné, takže stačí pár kapek (řiďte se doporučením).  

Další problém bývají zvířata, přesněji kočky. Oleje jsou pro ně ve většině případů toxické, protože je neumí zpracovat a tím se jim ničí játra. Sice pochází z přírodních zdrojů, ale to neznamená, že jim nedokáží ublížit. Opak je bohužel pravdou. Proto vás prosíme, abyste si před použitím olejů zjistili více a případně se poradili s odborníky.

Hodit se vám bude i náš článek Jak skladovat éterické oleje.

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru