Doprava do Balíkovny nyní jen za 39 Kč.
Zavolejte nám, poradíme vám +420 474 770 340 8:00 - 15:00

Co je žerzej neboli jersey? A jak se o něj starat?

Ložnice

Žerzej si stojí na žebříčku oblíbenosti opravdu hodně vysoko. Proč tomu tak je? A jak se o materiál jersey starat? V dnešním článku si povíme něco o historii i údržbě.

Co je žerzej neboli jersey? A jak se o něj starat?

Co je jersey?

Jersey je měkká pružná pletenina, která se původně vyráběla z vlny. Dnes se žerzej vyrábí také z bavlny, bavlněných směsí a syntetických vláken. Přední strana jersey úpletu je hladká s mírným jednoduchým žebrovým úpletem, zatímco zadní strana jersey úpletu je nařasená se smyčkami.

Oproti tomu krep střídá hladký a zvrásněný povrch. Tkanina je obvykle lehká až středně těžká a používá se na různé oděvy a domácí textilie jako jsou prostěradla. Pokud sháníte ještě větší luxus, zaměřte se na Mako jersey, o kterém si můžete přečíst v článku Co je to Mako jersey? A jak se o tento luxusní materiál starat?

Jaký je původ jersey?

Jersey byl poprvé vyroben ve středověku na ostrově Jersey, který je součástí Normanských ostrovů - odtud pochází jeho název. Tkanina byla určena pouze pro pánské oblečení a používala se na výrobu spodního prádla a rybářských svetrů.

V roce 1916 však Coco Chanel způsobila revoluci na trhu s jersey a uvedla tuto látku do dámského módního průmyslu, když z jersey ušila pohodlné šaty a kabáty.

Dnes se ve velkém používá i při výrobě prostěradel, protože je jemný, prodyšný a pružný. O něco jemnější je bavlněný satén, o kterém jsme psali v Jak se starat o saténové povlečení.

Z čeho se vyrábí?

Původně se jersey vyráběl jen z vlny, ale dokonalejší výrobní techniky vedly k použití syntetických vláken a bavlny. Bavlněný jersey snížil náklady na materiál a syntetická vlákna zvýšila odolnost tkaniny. Dnes se většina jersey vyrábí z bavlny ve směsi se syntetickými materiály.

Na MK Lůžkoviny najdete jak bavlnu se spandexem, tak 100% bavlnu. Vyzdvihnout rozhodně musíme lycra prostěradla z bavlny a spandexu, protože jsou opravdu neuvěřitelně pružná a přizpůsobivá. Ať se vrtíte, jak chcete, prostěradlo se nehne. Díky tomu bude vaše postel vypadat stále upraveně a elegantně. A večer už se stačí přikrýt mušelínovým povlečením tak hebkým, že ani nestihnete počítat ovečky…

Vlastnosti žerzeje

Jersey je multifunkční a všestranná textilie, která má mnoho vlastností, díky nimž je skvělou tkaninou pro každodenní použití.

  • Pružný. Díky své pletené struktuře je elastický, což z něj činí skvělou volbu pro ložní prostěradla.

  • Měkký. Poskytuje příjemné pohodlí.

  • Neprůhledný. Tkanina jersey je v důsledku svého pleteného složení neprůhledná, díky němuž jsou vlákna těsně u sebe a světlo jimi neprochází.

  • Absorpční a prodyšný. Zbytečně se v něm nepotíte, takže je komfortní.

Jak se o jersey starat?

Naštěstí se o jersey prostěradla nemusíte zas tak moc starat. Stačí ho každý týden vyprat na 40 °C, nechat uschnout a máte hotovo. Jersey prostěradla jsou díky nemačkavé úpravě naprosto bezproblémová a vždy vypadají skvěle.

Naposledy přidané

Jarní úklid bytu a příprava na jaro

| 8 minut čtení
A je to konečně tady. Delší dny, sluneční paprsky a veselejší nálada. Abyste vymetli poslední zbytky zimy, naplánujte tradiční jarní očistu, kdy…

Novinky v nabídce: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

| 3 minuty čtení
Ve světě domácího textilu neustále hledáme způsoby, jak zlepšit vaše každodenní pohodlí a zároveň přinést do našich domovů kousek luxusu. S…
Nahoru